Тома Велев

Тома Велев

Софтверски програмер

 

нека софтверот работи за вас , не вие за софтверот !

профил

моето име е Тома Велев . јас сум развивач на софтвер со шест години работен стаж . имам различни искуства во развојот на веб-сајтови, веб портали, десктоп и мобилни апликации и услуги .

едукација

 • мајстор - софтверски технологии

  Пловдивски универзитет

 • диплома - информатика

  Пловдивски универзитет

 • средно образование

  јазична гимназија

сертификати

 • сертифициран java se 7 developer

 • сертифициран java ee 6 web component developer

работа

Софтверски програмер

ај би ес бугарија дооел .

добив искуство во областа на електронските услуги и на B2B комуникацијата . јас сретнав најмногу - различни проблеми и начините за нивно решавање .

Софтверски програмер

Web Technology EOOD

зацврстија своите вештини во web програмирањето и научив да програмирам за android професионално .

програмер

ISY Intellect Ltd

научив да програмирам за desktop , за web , за mobile за j2ee во най-различни како тип проекти со най-различни бази на податоци и технологии .

вештини

80

Java & J2EE

моите вештини во Java практични искуства со многу различни библиотеки и технологии .

Java–Core
десктоп програмирање AWT,Swing,SWT
работа со бази на податоци JPA, Hibernate
web технологии Struts Framework,Google Web Toolkit, Grails, JSF
портални технологија Liferay
апликациски сервери Tomcat, JBOSS, WebLogic
услуги SOAP / REST Services - Axis, RESTEasy

85

Android

почнав да се занимавам со android како хоби , а потоа и професионално .

Google Maps API/GPS API
Google Messaging API
Camera API
Bluetooth API
Android SQLiteDatabase API

70

бази на податоци

познавање на работа со релациони бази на податоци .

Informix
DB2
MySQL
PostgreSQL
Oracle DB
MSSQL

85

Javascript & CSS & HTML5

javascript е незаменлив дел од програмирањето за web , а со доаѓањето на новите подобрувања од html5 , javascript и css стануваат - моќни .

JQuery/jQuery Mobile
Sencha Ext JS
Google Maps API
Bootstrap
HTML5 Local Storage, History API, Microdata

80

системи код за управување со

без разлика дали станува збор за тимска работа или единствен инвеститорот секогаш е добро да се имаат историја на промени во програмата код .

GIT
SVN
CVS

јазици

 • бугарски јазик
   

   

 • англиски јазик
   

   

 • шпански јазик
   

   

хоби

во слободното време сакам да читам книги , да се шетам , да трчаат и да танцувам .

последните книги кои сум ги прочитал се 1984 и фарма на Џорџ Орвел , Господарот на прстените , селестинското пророштво и други .

моите омилени дестинации за прошетка и спорт се чешел база и тепетата , како и парковите во жк Тракија . кога имам можност излегувам од градот и одат некаде низ Родопите на чист воздух и рекреација .

јас танцувам салса од пет години . таму се запознав со многу пријатели и со познаници со кои одржувам врска .

Контакти

Тома Велев

мобилен телефон: +359 883 41 28 89
e-mail: tomavelev@programtom.com / tomavelev@gmail.com